Maastricht, forumplein/mecc


MECC Maastricht behoort tot de grote congres-, beurs- en evenementencentra in Nederland. Jaarlijks worden er zo’n 200 evenementen, beurzen en congressen georganiseerd in het gebouw. Het complex levert een grote toegevoegde waarde aan Maastricht en de regio.

 

Geschiedenis MECC

MECC komt voort uit de Eurohal die sinds 1961 in Valkenburg gevestigd was.  In 1973-1974 verhuisde de hal naar Maastricht waar de hal in 6 weken werd opgebouwd op De Griend in de Maastrichtse wijk Sint Maartenspoort. In 1983 besloot de gemeenteraad een nieuw congres- en beurzencentrum te bouwen in Randwyck. Na de opening van MECC werd de Eurohal in 1991 gesloopt en werd op het terrein het Griendpark aangelegd. het eerste evenement, de Vakantie Info beurs, vond plaats in 1988. De officiële opening vond ook datzelfde jaar plaats.

 

Verbouwing MECC

Om er voor te zorgen dat het complex zijn goede reputatie behoud ondergaat het een herontwikkeling. In 2017 werd er gestart met de ontwikkeling, ruim 1000 zonnepanelen gingen het dak op van het congresgedeelte en werden de parkeerterreinen en de entree aan de noordzijde aangepakt.

In juni 2019 startte de sloop en nieuwbouw van een deel van het congrescentrum en de renovatie van het te handhaven deel. In de nieuwe hal wordt onder andere een ontmoetingspunt gerealiseerd voor de Health Campus. De capaciteit van het congrescentrum stijgt van 3.500 naar 5.000.

Het MECC bestaat uit 4 expositiehallen waarvan de totale oppervlakte circa 30.000 m² beslaat. Er zijn 2 congrescentra verdeeld over 3 verdiepingen met in totaal 23 flexibele en multifunctionele vergaderruimtes. Het grootste auditorium heeft 1700 zitplaatsen. Verder zijn er diverse winkels en horecagelegenheden.

Voor dit toonaangevende project was de gemeente Maastricht op zoek naar een duurzame bestrating. In samenwerking met Gemeente, Besix Nederland en architektenbureau Lubbers heeft men uiteindelijk gekozen voor onze producten. De kern van deze producten bestaat uit ca 45% gerecycled betonpuin en de deklaag uit 100% natuursteen. Verder worden deze materialen CO2 neutraal geproduceerd. 

Het legpatroon, 5 steenformaten in 4 lichtgrijze tinten, loopt ononderbroken van de ene gevel naar de tegenoverliggende. In overeenstemming met de hoge ontwerpnormen kregen de zichtbare oppervlakken een gepolijst en licht gestraalde afwerking (FINERRO). Bovendien zijn de 8 cm dikke tegels voorzien van INTRACLEAN dieptebescherming. Deze zorgt ervoor dat het de bestrating minder snel vervuild en gemakkelijker schoon te maken is. De lichte kleur heeft een positieve bijdrage in het tegengaan van hittestress. Al met al een prachtige keuze.

Het MECC, het NH-Hotel Maastricht en Bar Bistro SAAM kunnen nu hen klanten/bezoekers op een waardige manier ontvangen.

 

Opdrachtgever

Gemeente Maastricht (NL)

 

Landschapsarchitekt

Buro Lubbers Landschapsarchitectuur & Stedenbouw, Vught (NL)

 

Verwerker

BESIX Infra Nederland, Herten (NL)

 

Gebruikte materialen

SCADA FINERRO (geslepen en licht gestraald) met INTRACLEAN

Formaten: 30/20, 20/20, 50/15, 30/15 en 30/30cm; Dikte 8 cm

Kleur: Grijs Geel, Zandsteen Beige, Rheinsand Beige en Rheinsand Geel-Beige.

Hoeveelheid: ca 3.800 m2 

 

 

 

 

Bekijk de foto's van het project

Neem contact op

Button